Pierwszego dnia lokalni liderzy odwiedzili wraz z przewodnikiem Olenederski Park Etnograficzny – skansen wsi Mennonickiej. Uczestnicy wyjazdu udali się na przechadzkę po skansenie zagród olenderskich osadników poznając ich historie. Architektura i klimat wsi pochodzi z przełomu XIX i XX wieku. Obiekt otoczony jest polami uprawnymi, łąkami, ogródkami i sadami. Następnie lokalni liderzy uczestniczyli w wykładzie „Co z zagrody to na stole”, na którym omówione zostały m.in. krótkie łańcuchy dostaw. Kolejnym punktem wyjazdu były warsztaty kultury przyrodniczej „Grzańce leśne i napary - dobre z lasu i z natury” - lipa, sosna, róża, czarny bez, miód, berberys” oraz warsztaty kultury kulinarnej z Panem Piotrem Lenartem.
Drugiego dnia uczestnicy wyjazdu odwiedzili Panią Beatę Tomaszewską w Dąbrowie Chełmińskiej, która opowiadała o kulturze pieczenia chleba oraz o rytuałach i zwyczajach z tym związanych. Wizyta zakończyła się wypiekiem bułeczek. Następnym punktem programu było zwiedzanie zespołu pałacowo – parkowego - Pałace Ostromecka. Uczestnicy wraz z przewodnikiem zwiedzili zespół rezydencjalny, który obejmuje dwa pałace i park, zlokalizowany na skarpie Doliny Wisły w Ostromecku w powiecie bydgoskim. W pałacu mieści się m.in. muzeum zabytkowych fortepianów. Po zwiedzaniu odbył się pokaz kulinarny „Jeden kwadrans gęś na stole na hasło „Niech Cię Zakole” – rozbiór gęsi na elementy z podaniem sposobu na efektywne wykorzystanie gęsiej tuszki.
Dziękujemy bardzo serdecznie wszystkim osobom za podzielenie się cennymi informacjami.